Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Túlterhelt diákok és tanárok?

2018.07.23

 

Mitől?

A diáknak az az élethelyzet által adott feladata, hogy tanuljon, a tanárnak pedig, hogy tanítson. Amennyiben valamelyik képtelen egy kijelölt szintet elérni, nem szükséges tovább abban az intézményben helyet foglalni és időt tölteni! Ennyi.

oktatas.jpgAmikor én általános iskolába, majd középiskolába jártam még nem volt szabad szombat. A hét 6 napján folyamatosan napi 6 óránk volt. A tanáraink között persze akadtak olyanok, akik párttagsági könyvükkel mérve is gyengék voltak, de legalább felolvasták a tankönyvet. Közülünk sem akart mindenki informatikus, manager és egyéb hasznos, de korlátozott személyi igényekkel létező pálya eltartottja lenni és egyetemre sem akartunk feltétlenül jelentkezni, hanem (mily alantas) szakmát tanultunk – (igaz is, még volt hol). Természetesen a szabad időnkben nem a plázákban és a disco-kban lófráltunk, nem drogoztunk, nem aludtunk hetekig a barátnőnknél, barátunknál (s közben fel sem tűnt volna a szüleinknek?), stb. Ha különórára jártunk az – az akkoriban kötelező orosz nyelv melletti – nyelvtanulás, vagy sport, vagy zenei képzés volt. A barátainkkal el-elmentünk moziba egy tisztességes és értékes film megtekintésére, sőt színházbérletünk volt, meg hangversenybérletünk (nem csápolós-koncertet értek alatta). Tessék megfogódzkodni: rajzszakkörre, modellező szakkörre jártunk (nem volt kötelező, jókedvvel mentünk oda). S nem akadt egyetlen szülő sem, aki túlterheltnek látta volna a gyerekét, vagy egyetlen tanár sem, aki nem szívesen korrepetált volna egy-egy gyengébb tanulót.

A cuki párt bevonja a „szakma képviselőit” a programjába, nevetséges. Milyen szakma? Az, amelyik a tanterv antimagyarításáért harcol? És tessék mondani, most romlott el az oktatásügy néhány év alatt (sőt csakis a mostani kormány idején)? Addig minden tökéletes volt, kb. 1970-től? Oh, pardon: nevezett politikusok bizonyára 1970 és 90 között jártak iskolába, tehát az csakis ideális lehetett (legalábbis az úttörőmozgalom és a KISZ visszasírandó). Onnan esetleg lehettek később „történelem tanárok” is, ugye? A módszerváltás után, a zsidó tendencia egyeduralkodó hatalomra került az szdsz-el. Olyan oktatáspolitikát és gyakorlatot alakítottak ki, hogy nagy erőkkel folytatódjon a kommunista éra idején már megalapozott tömegbutítás, elérve ezzel az arctalan (s főleg elbolondítható) biomassza ideáját. Az igények irreálisak és ezt az internet szennyével jól ki lehet elégíteni. S közben egy értékes könyv, dvd-n megjelent történelmi film, vagy színdarab szóba se kerülhet a nebuló fejlődésében. A szülőkben is keresni lehetne némi hibát: milyen igényeik vannak nekik és mit adnak át értéket személyes mivoltukból. A munka nélküli jólét, s netán meggazdagodás (mások lehúzása által) ne kellene, hogy szerepeljen az elképzelések között.

Külföldre megy dolgozni a mostani fiatal. Tessék mondani ,nem kéne visszafizetni a tandíjat? Tudja annyira a szakmáját, hogy az ottaniakkal felveszi a versenyt? Nem szabad ám elhinni minden „házon belüli” honlap efféle híradását, hogy mi milyen nagyon kellünk ott! Ha pedig olyan jó a szakmájában, itt nem lehetne belőle vezető? Dehogynem, de tény, hogy gyenge képességekkel rendelkezik – csak ennyi a titka a dolognak. Aztán meg: itt nincs mit felépíteni? Egy hazát például!!! Ja, avagy rögtön kétszintes villa kell, fürdőmedencével, két autóval, 16 színes tv-vel és szobánként a legmodernebb computerrel (amin persze csak passziánszozni tud, de van – fussa). És külföldön mit csinál? Olyan hülye a tisztességes nyelvtanuláshoz (csak „kifejezés-csomagokat” tanulnak, a jelentéstartalom az semmi; mert ez a divat), hogy ott legfeljebb éttermi mosogató lesz belőle, ott nem dumálni kell.

Kedves Képviselőasszony! Tessék megtanulni főzni (avagy előkelő vendéglőben tetszenek étkezni?), és bül-bül-szavú élete párjának az ingét kivasalni (avagy ezt a bejárónő elvégzi?), aztán egy kicsit gondolkodni, mielőtt kinyitja hamvas ajkacskáját. Kedves ifjú és még ifjabb honfitársaim, tessék becsülettel tanulni, emberhez méltóan viselkedni.

Kedves pajdagágász (Karinthy nyomán) urak és hölgyek, legyenek kedvesek az önökre bízott nebulókért mindent megtenni, ahogy ezt a „tanári hivatás” elvárja (avagy a fodrásznál-kozmetikusnál-szeretőnél és a pub-ban eltöltött időre is szükség van?).

A becsület sosem okoz túlterheltséget!


Pater Anonymus - Kitartás.net