Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gyors zöld-programokra van szükségünk! - Hungarista állásponttal

2018.05.17

 

kuk.jpgOlyan programot vázolt fel energiatermelésünk átalakítására az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület tagja, amellyel az uniós kötelezettségvállalásunk szerinti 13 százalékra növelhető energiafelhasználásunkon belül a megújuló források részaránya 2020-ra. Teljesíthető a szén-dioxid-kibocsátás tervezett, 10 százalékos mérséklése, és teljes energiafelhasználásunk egyszázalékos csökkentése is.

Varázsrecept persze nincs: mivel a zöldberuházások megtérülése jelenleg bőven több mint tíz év, e projektek érdektelenek a befektetők számára. Csak az állami támogatás fenntartásával válhatnak vonzóbbá, s ha valamilyen formában fennmarad a megújuló energiahordozó felhasználásával termelt hő vagy áram garantált és ösztönző átvételi rendszere. Szilágyi Zsombor még ennél is tovább megy: szerinte kiemelt állami támogatások, nagyon gyors és koncentrált programok kellenek. Elképzelhető persze olyan magas olaj-, gáz- és áramárszint, amely mellett a zöldenergia hasznosítása támogatás nélkül is jó üzletnek számít, de ezt nem kívánhatjuk.

Javaslatának megfogalmazásánál a minél nagyobb arányú hazai tüzelőanyag-felhasználást is szem előtt tartotta a szakember. Számításai szerint Magyarország éves megújulóenergia-potenciálja 483 petajoule-ra (PJ) tehető. Ebből 2008-as, 1120 PJ-os energiafelhasználásunk 43 százalékát lehetett volna fedezni, de csak közel 6 százaléknyi hasznosult. E 6 százalék növelésére Szilágyi Zsombor elsősorban a nagy beruházásigényű szemétégetésben, illetve a szintén költséges biogáz-hasznosításban lát lehetőséget.

zold-program.jpg

Szemét. Egy hazai lakosra évente közel egy tonna háztartási hulladék jut, fele-fele arányban szilárd, illetve folyékony. Ennek csak a tizedét gyűjtik be és tárolják szétválogatva, holott megfelelő kazánokban a hulladék szerves összetevői elégethetők, s távhő, illetve áram termelésére használhatók. Ám az országnak csak egy ilyen hulladékégetője van. Egy ilyen létesítmény építése nagyjából tízszer annyiba kerül, mint egy azonos kapacitású hulladéklerakóé, vagyis egy-egy építésével számos hulladéklerakó létesítése válna fölöslegessé. Korszerű füstgáztisztító berendezésekkel hatékonyan égethető el szemét a nagy, szilárd tüzelésű erőművekben is.

Biogáz. „Minden olyan anyagból termelhető metán, amelyet a tehén is megenne" - idézi az ismert, szemléletes példát a biogáztermelés környezetvédelmi jellegére Szilágyi Zsombor. Az országban évente 7,5 millió tonna biogáztermelésre alkalmas mezőgazdasági hulladék keletkezik, ebből másfél millió tonnányi hasznosul, a fejlődési lehetőség tehát nyilvánvaló. A kinyert metánból például gázmotoros kiserőműben áram állítható elő, az üzem másik végterméke pedig talajjavításra használható, folyékony anyag.

Fa. Kevésbé derűlátó a fa és az egyéb, égethető mezőgazdasági hulladék kapcsán a szakember. A felsorakoztatott számok alapján hazai fatermelésünk és -felhasználásunk egyensúlyban van, lényegesen nem növelhető a kivágott mennyiség, és azon belül a tűzifa részesedése sem. Mellesleg a pellettüzelésű kazánok drágák, megtérülési idejük tíz év fölötti. A mezőgazdasági hulladékok ipari méretű eltüzelése még kísérleti szakaszban van, és többletfeladatot ad a begyűjtött szerves talajerő pótlása is.

Termálvíz. Magyarország termálvíz-nagyhatalom. 385 településen van természetes meleg vizes vagy gyógyfürdő. Ám vizeink többnyire magas sótartalmúak, a só lerakódik a vizet hasznosító berendezésekre, a csövek falára, eltömíti a szűrők membránjait. A fürdők fenntartása egyre nagyobb teher az önkormányzatoknak, és visszaszorulóban van a termálvíz távhőcélú hasznosítása is. A termelt vizet sokszor tovább kell melegíteni is, ez esetenként sokkal több gázenergiát emészt fel, mint amennyi hőenergia kinyerhető.

Földhő. Jobb a helyzet a föld hőjének a hasznosításával. A mai technika mellett ésszerűnek tűnő potenciálok is nagyok, és a környezeti károk is csak a létesítmények üzemeltetéséhez szükséges áram termelésekor keletkezhetnek. Igaz, hogy ezek a berendezések is drágák, s megint csak belebotlunk a használati meleg vizet előállító eszközök jóval tíz év fölötti megtérülésébe, de a mutató javítható, például hatásfoknövelő célú műszaki fejlesztéssel.

Nap. Részben szintén a magas költségek miatt nem remélhető, hogy látványos ütemben bővüljön a hazai napkollektorok és napelemek száma, de a mostani 300 megawatt körüli összes beépített teljesítmény reálisan 500 megawattra emelhető. A napenergia hasznosítását nehezíti, hogy nagy teljesítményű akkumulátort kell telepíteni hozzá, s hogy a termelt egyenáramot váltóárammá kell alakítani, és felvinni 240 voltos feszültségre.

Víz. Vízenergia-termelési adottságaink nem túl jók, de itt is közel 30 százaléknyi a növelési lehetőség. Kiemelkedő lehetőség lett volna a nagymarosi vízerőmű megépítése, de a kérdést egy ideig nem lehet napirendre venni. A vízerőműveknek árvízvédelmi és folyamszabályozási feladata is van, a villamosenergia-termelés csak járulékos előny.

Szél. A szélenergia munkára fogása jól halad, elsősorban a támogatási rendszernek köszönhetően. A további szélprojektek indításakor azonban figyelembe kell venni, hogy a gazdasági pangás miatt kisebb az áramigény, s hogy a szélkerekek leállása idején beindítandó tartalék kapacitások nem lehetnek nukleáris vagy széntüzelésűek. Végső soron amennyi szélenergia-kapacitás létesül, ugyanannyi gázmotoros vagy gázturbinás egységre is szükség van. 400 megawattnyi kapacitásunk mellett további 300-400 megawattnyi lehet indokolt.

Motorikusok. A motorikus hajtóanyagok legfeljebb 5 százaléknyi bioösszetevőt tartalmazhatnak, máskülönben károsodik a motor, illetve megelőzésként a motort előzőleg át kell alakítani. A 2009-ben 6,7 PJ-nyi megújulóüzemanyag-felhasználásunk a teljes üzemanyagigény 3,2 százaléka volt, tehát van tere a növekedésnek, és az agrárgazdálkodás egyensúlya sem kerül veszélybe. Ugyanakkor a hordónként 80 dollár körüli olajár nem segíti e termékcsoport gyors elterjedését.

A szakember, aki egyébként gázkereskedő, a fentiekkel összhangban lehetőséget lát az ország gázfelhasználásának csökkentésére is, fő eszköznek a fűtés korszerűsítését és az ésszerű takarékoskodást javasolja

Forrás: VilágGazdaság

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.