Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Elődeink - Gömbös Gyula

2019.01.15

 

Folytatjuk sorozatunk, melyben olyan embereket mutatunk be, akik ugyan a hungarista ideológia kialakulása előtt éltek, de szellemi elődeinknek tekinthetőek. A fajvédelem úttörői voltak, fáklyavivői a keresztény szellem és erkölcs védelmének. Ezen emberek a XIX. és XX. század „fölébredt" magyarjai, közvetlen előfutárai a hungarizmusnak és elősegítői annak, hogy befogadó táptalaja lehessen a Kárpát-Duna nagyhaza ezen eszmének. A száraz életrajzi adatok hemzsegését elkerülendően, saját idézeteiken keresztül mutatjuk be őket.

vitéz jákfai Gömbös Gyula (1886. december 26. - 1936. október 6.)
200px-gyulagombosbytiborpolya.jpgUgyan kortársak voltak Szálasi Ferenccel, de a hungarizmus zászlóbontása után egy bő évvel meghalt, tehát beleillik rovatunk szereplői közé. Az ellenforradalom egyik alakja, a MOVE vezetője szerepe van a Nemzeti Hadsereg felállításában is melynek vezére Horthy Miklós lett. 1923-ban mikor látta, hogy a rendszer elárulta saját elveit és elfordult a Szegedi Gondolattól, akkor kivált a kormánypártból és megalapította a Magyar Nemzeti Függetlenségi (Fajvédő) Pártot, mely az első nagyobb fajvédő eszmeiségű párt volt 1920 után. 1928-ban visszalépett a kormánypártba, mikor látta, hogy csak azon belülről tudja elveit és akaratát érvényesíteni. Mussolini Olaszországa volt példaértékű számára, ő is egy korporatív (hivatásrendű) állam létrehozását tekintette célnak. 1936. október 6-án vesebajban meghalt.

Már 1919-ben felismerte, hogy csupán a nemzeti és szociális igények, értékek összehangolásával lehet a jövő felé haladni. Már az NSDAP megalakulása előtt nemzetiszocialistának nevezte magát: „Igen, mi is szocialisták vagyunk, magyar nemzeti szocialisták! A nép érdekét mi is szolgálni kívánjuk, de nem a forradalom igazságtalan, hanem a nyugodt fejlődés igazságos útján. Mi nem a nép alacsony ösztöneit hívjuk segítségül, mi egy keresztény világban nevelt magas erkölcsű népet akarunk szövetségesünknek."

Szálasiban saját fiatalkori énjét látta és érezte nemsokára Szálasi követheti a miniszterelnöki székben.:A Szálasival való beszélgetéskor úgy éreztem, mintha tükörbe néztem volna, mintha önmagamat láttam volna, mint vezérkari százados, aki türelmetlen volt és mindent bírált."

„Nem fogunk örökre ezekben a bársony-, vagy bőrszékekben ülni. Fognak következni utánunk. Egy emberrel - figyeljetek - azonban biztosan számolnotok kell, ez: Szálasi Ferenc." 

vitéz Szakváry Emil így emlékezett vissza Gömbös és Szálasi egyik találkozása utáni beszélgetésére Gömbössel: „Tudod, ki volt itt?" „Hogyne, hiszen nekem kellett előteremtenem az éjszaka: Szálasi." Gömbös: „Szálasi? Az alteregóm!" „Mennyiben?" - kérdeztem én. „Képviselőként szerettem volna látni a NEP-ben, de a „gazember" úgy nyilatkozott, hogy köszöni a bizalmat, de nem tudja azt elfogadni, mert az az érzése, hogy ő nem fogja tudni végrehajtani programját és akkor neki ki kell lépni a pártból, amelynek zászlajára esküdött a választásnál. Mivel pedig ez lenne az ő első politikai szereplése, nem akarja ezt hűtlenséggel kezdeni".

Pont, mint Prohászka, vagy Szálasi, Gömbös is mindig a valami melletti és nem a valami ellen való kiállást hangsúlyozta.: "A mi mozgalmunk jellemzésére az antiszemitizmusnál sokkal helyesebb kifejezés a filokrisztianizmus, mert nem a zsidók ellen, hanem a kereszténységért küzdünk."

Jól látta, hogy erős Vezért igényelnek az emberek aki összetartja őket és megalkuvás nélkül megy a cél felé: „A liberálisok kitalálása az, hogy van turáni átok. Én állítom, hogy nincs. Egy bajjal vannak sújtva a magyarok: vezetőinek rövidlátásával, és azzal, hogy nem mernek cselekedni. Vallom, hogy a vezér legyen óvatos, bölcs, azonban amikor elérkezik az ideje, száz százalékig cselekedjen. Nem lehet vezére a nemzetnek, aki elbújik. Nekem egyenes vonalban kitűzött céljaim vannak, és amikor elindulok és látom, hogy valaki utamban áll, azt kiáltom: félre!"


Géresi Tamás - Kitartás.net