Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

"A faj érdeke előbbre való" - erősödik az orosz szélsőjobb

2013.07.03

 

Az oroszországi szkinhedmozgalom megerősödése látványosan mutatja, hogy előre kapott a nemzeti öntudat a legnagyobb szláv nép lányai és fiai körében.

Nemrégiben sosem látott volumenű elégedetlenségi hullámhoz vezetett egy orosz focidrukker ázsiai bevándorlók általi meggyilkolása és az ügy bizonytalan hatósági kezelése. Oroszországi liberális "jogvédők" szerint az állam sokáig táplálta a rasszizmust, hogy erősítse a nemzeti összetartást a Szovjetunió széthullása után, de ma már nem tud és igazából nem is akar mit kezdeni az elszabadult idegenellenes indulatokkal.

"Mindig is hazafi voltam. Azt gondolom, hogy a faj érdeke előbbre való, mint a kormány érdeke" - mondta a 23 éves orosz fiatalember, Jevgenyij Valjajev, az egyik nagy orosz radikális nacionalista csoport, a Russzkij Obraz vezetője. "Szerintünk a kormánynak a faj érdekében kell dolgoznia, és ahhoz, hogy a most megindult görgeteg lecsillapodjon, az embereknek látniuk kell, hogy a tüntetésük meghallgatásra talált."

Valjajev azután nyilatkozott a brit Guardian riporterének, hogy több radikális tüntetés söpört végig Moszkván. A Manyezsnaja téren tartott megmozdulás alatt két közép-ázsiai bevándorló elhalálozott, legalább húsz másik színesbőrű járókelőt pedig szép szó helyett pofonokkal próbáltak hazafelé irányítani, mivel valamilyen, az országban nem szívesen látott etnikai kisebbséghez tartoztak. A mintegy ötezer patriótára végül rárontottak a rohamrendőrök is, csatatérré változtatva Moszkva központját.

Két nappal később egy újabb tüntetésen a kivezényelt rohamrendőrök ezer embert tartóztattak le, hogy megelőzzék az orosz fiatalok és a bevándorlók közötti utcai háború kitörését. Az orosz hazafiak mindkét tüntetésen azt skandálták, hogy "Oroszország az oroszoké", amivel az iszlám vallású bevándorlók nem feltétlenül értenek egyet és a külföldi lapok képeinek tanúsága szerint a helyszínt végül mindkét alkalommal péppé vert ázsiaiak, valamint vérző orrú orosz fiatalok hagyták el.

Moszkvában a Guardian szerint a Szovjetunió bukása óta nem voltak olyan volumenű etnikai alapú zavargások, mint manapság. Az évek óta lappangó idegenellenes indulatok elemi erővel törtek ki a felháborodott fiatalokból. A radikálisok elmondták, hogy a közép-ázsiai és kaukázusi országok, főként muzulmán vallású bevándorlói által elkövetett bűncselekmények váltották ki az erőszakot.

 Egy orosz patrióta meggyilkolásának hullámai

A felháborodás hullámait az váltotta ki, hogy Moszkvában lelőtték a Szpartak Moszkva focicsapat egyik szurkolóját, a 28 éves Jegor Szviridovot. Az orosz fiatalember a Szpartak nem hivatalos szurkolói klubjának, a Fratriának a tagja volt, egy észak-kaukázusi bevándorlókból álló bandával került összetűzésbe, majd a gyanú szerint az egyik bevándorló verekedés közben agyonlőtte. A gyilkosság után a szurkolói klub tagjai több radikális nacionalista szervezettel együtt kezdtek tüntetéseket szervezni, a Ria Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint azért, mert a rendőrség nem tett meg mindent a gyilkosság kivizsgálása és a teljeskörű igazságszolgáltatás érdekében.

A szurkolói klub beijedt vezetése utólag igyekezett elzárkózni a zavargásoktól, a demonstráció szervezésében segédkező nemzetiszocialista vezető, Jevgenyij Valjajev azonban nem kertelt: "[A meggyilkolt Szviridov] fociszurkoló volt, és orosz. Fel sem merült, hogy nem állunk ki érte" - mondta. "Ez nem egy haláleset, ez a feszültség évek óta gyülemlik. A tüntetés a kisebbségi banditák ellen szólt" - tette hozzá.

"A Moszkvába özönlő nem szláv bevándorlók nemcsak a Szpartak ultráinak a szemét szúrják, az egész moszkvai fiatalságnak és más városok fiataljainak sem tetszenek" - derített fényt a valódi okokra Ivan Kuznyecov, az Össz-oroszországi Futballrajongók Szövetségének szóvivője is. Az orosz fiataloknak főleg azokkal az erőszakos színesbőrű férfiakkal van problémájuk, akik Csecsenföldről, Dagesztánból és a többi olyan határ menti muzulmán többségű orosz tagköztársaságból jönnek, amelyek ugyan az Orosz Föderáció részei, de kulturálisan nem integrálódtak. Az ilyen kisebbségiekre már a gyerekek is ellenszenvvel néznek. "Azok az iskolás gyerekek és egyetemisták, akik a barátnőiket féltik, rendszeresen ütköznek meg az agresszív kaukázusi fiatalokkal" - mondta Kuznyecov a Guardiannak.

A zavargások után Dimitrij Medvegyev ugyan közölte, hogy a zavargókat bíróság elé állítják, végül mégis 24 órán belül elengedték az összes tüntetőt, akit a helyszínen tartóztattak le a rendőrök. A Ria Novosztyi szerint később négy patrióta oroszt tartóztattak le és gyanúsítottak meg zavargással és gyilkossággal, de Dimitrij Medvegyev az erőszak kirobbanásáért nem őket, hanem a meggyilkolt Szviridov ügyében eljáró nyomozókat tette felelőssé, mert elengedték a kaukázusi gyanúsítottakat. Medvegyev az ügyet azzal zárta le a maga részéről, hogy felszólította a rendőrséget és az ügyészséget, hogy tegyenek meg mindent Szviridov gyilkosainak kézre kerítéséért.

Bár az ehhez hasonló tömegdemonstrációra régóta nem volt példa, az etnikai feszültség az elmúlt években is jelen volt Oroszországban - derül ki az orosz Szova elemzőközpont adataiból. A világon mindenütt megtalálható "rasszizmussal, idegengyűlölettel és szélsőségesekkel" foglalkozó bevándorlóbarát lobbi helyi fiókja szerint 2009-ben legalább 60 embert likvidáltak és 306 színesbőrű személyt sebesítettek meg akcióik során az orosz radikális nemzetiek. Egy másik hasonszőrű intézet, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) által támogatott Kelet-európai Megfigyelő Központ 80 halottról és 411 sérültről tud, a kivégzettek többsége közép-ázsiai, a Kaukázusból származó vagy afrikai bevándorló, a támadók pedig a dühös orosz hazafiak.

A focidrukkerek között a faji öntudat olyan mértékben van jelen, hogy az már a 2018-ban Oroszországban rendezendő labdarúgó-világbajnokságon is gondot okozhat a színesbőrűeknek. Rafal Pankowski, a Kelet-Európai Megfigyelő Központ igazgatója szerint az orosz labdarúgó-szövetség és az orosz hatóságokat egyáltalán nem zavarják rasszista megnyilvánulások: "A náci szlogenek teljesen megszokottak az orosz stadionokban, a meccseket gyakran félbeszakítják a fekete játékosokra szórt rasszista szidalmak" - panaszkodott a Guardiannak. Nemrég a Bajnokok Ligája egyik meccse is botrányba fulladt, mert a Szpartak Moszkva szurkolói úgynevezett "majomrigmusokkal" tették nevetségessé az Olympique Marseille csapatának egyik néger játékosát.

 "A moszkvai utcákat rasszista graffitik borítják, a nagyobb könyvesboltok pedig mindenhol árulnak rasszista irodalmat" - szörnyülködött Pankowski, akinek bántára az orosz hatóságok rendre figyelmen kívül hagyják a dolgot. Az igazgató szerint Moszkvában ezért magas a "gyűlölet-bűncselekmények" száma. Egy angol nyelvű moszkvai keresztény gyülekezet 2009-es felmérése szerint a városban élő négerek közel 60 százaléka érezte már saját bőrén, illetve csontján is tapasztalta, hogy nem szívesen látják őket és legalább 80 százalékukkal közölték ugyanezt szóban is. Egy a BBC által megszólaltatott, a moszkvai téren meglehetősen érdekes látványt nyújtó nigériai feketét például többször hátba szúrtak, egy másik négert pedig megpróbáltak "megskalpolni" az orosz bőrfejű fiatalok.

Dühös fiatalság

A színesbőrűek jogaiért aggódók panaszai ellenére, az orosz hatóságok azért több kísérletet mégis tettek az elmúlt években a faji önvédelmi reflexek letörésére. Galina Kozevnyikova, a Szova intézet igazgatóhelyettese egy tanulmányában azt írta, hogy a "rasszista bűncselekmények" magas száma 2009 őszén az előző évi felére csökkent, kétségtelenül a moszkvai hatóságok tevékenységének eredményeképpen. "[2009] őszén született a legtöbb elmarasztaló ítélet nacionalista radikálisok ellen szinte minden elképzelhető típusú ügyben" - írja Kozevnyikova. A bíróságok számos nemzetiszocialista fiatalt ítéltek el idegenellenes akcióik miatt.

Az igazságszolgáltatásnak azonban néhány komolyabb akadállyal is szembe kell néznie. A dühös orosz fiatalok közül sok még nincs 18 éves. Az elmúlt két év nagyobb visszhangot kapó ügyei közül több olyan is volt, ahol a bíróság nem szabott ki életfogytig tartó börtönbüntetést a perbe fogottak fiatal életkora miatt. A BBC szerint a 18 éven aluli elkövetőket az orosz törvények szerint maximum 9 év börtönre lehet ítélni.

2009 szeptemberében tíz orosz nacionalista fiatal, köztük egy 17 éves lány kapott 8 és 10 év közötti börtönbüntetést, amiért eltettek láb alól egy 18 éves kirgizt, valamint további kínai, kirgiz és üzbég bevándorlókat próbáltak jobb belátásra és hazatérésre kényszeríteni Moszkva utcáiról. Egy évvel korábban egy másik szkinhed csoport tagjait 18 külföldi likvidálásáért ítélték el, nemrég pedig a Fehér Farkasok nevű csoport tagjai kerültek börtönbe. Ez a fehér fajvédő csapat szintén jórészt fiatalokból állt, a bíróság szerint legalább 11 emberrel végeztek, és több más akciót is végrehajtottak, amelyekről videókat is feltöltöttek az internetre. A rajtaütések motívuma szintén az volt, hogy az áldozatok nem a fehér rasszhoz tartozó bevándorlók voltak, vagy akcentussal beszélték az orosz nyelvet - írta róluk akkor a BBC.

Az fiatal orosz patrióták elítélése nemcsak fiatal koruk miatt nehéz, hanem a társaik által végrehajtott megtorlóakciók miatt is, amelyek komolyságát mutatja, hogy az állami gépezet tagjait is elérheti, illetve el is éri. A Fehér Farkasokat elítélő bírót, Eduard Csuvasovot feltehetően egy profi bérgyilkos lőtte le a saját háza előtt, egy héttel azután, hogy egy másik hasonló ügyben is kemény ítéletet hozott.2009-ben Sztanyiszlav Markelov szkinhedügyekkel foglalkozó ügyvédet is agyonlőtték megtorlásként Moszkvában, 2004-ben pedig egy szélsőjobboldali csoportokkal foglalkozó szakértőt vadásztak le - sorolja a BBC. A tárgyalások alatt a nemzetiszocialisták többször figyelmeztettek, hogy tovább folytatják a hatóságok elleni támadásokat, amíg az elfogadhatatlan bevándorlási hullám le nem áll.

A helyzet további érdekessége, hogy a moszkvai rendőrök többsége a csecsenföldi háborúk idején a Kaukázusban harcolt a lázadók ellen, így ők sem szívesen intézkednek a bevándorlók védelmében - írja a Guardian. A zavargások idején a lap szerint a rendőrség igyekezett kerülni a kemény fellépést az orosz hazafiak ellen.

A Guardian szerint a nacionalista érzelmeket maga a kormányzat fűtötte a Szovjetunió széthullása után, mivel nem volt más mód a szocializmus utáni ideológiai vákuum kitöltésére. A 2008-ban kibontakozott gazdasági válság óta pedig a kormánytisztviselők hatványozottan kiaknázták a bevándorlók elleni népi ellenérzéseket. Szergej Szobjanyin, Moszkva új polgármestere például programját a migráns munkások számának csökkentésére alapozta. "A kormánynak fogalma sincs, hogy mit kellene tennie most, miután kiengedte a szellemet a palackból" - szörnyülködött a brit lapnak Galina Kozevnyikova, a Szova intézet igazgatóhelyettese.

A fajvédő oroszok az elmúlt években erőteljes szervezet- és pártépítésbe kezdtek. A Szova tanulmányai szerint három új radikális csoport jött létre a szintén újraéledő "veterán" nacionalista pártok mellett, és ezek sokkal látványosabban léptek be a közéletbe, mint elődeik. A Russzkij Obraz mellett a Szláv Unió (SS) és az Illegális Bevándorlás Elleni Mozgalom (DPNI) szerzett érzékelhető támogatottságot egy év alatt. A radikális mozgalmak által rendszeresen rendezett Orosz Menetelést Oroszország 12 régiójában tartották már meg. A DPNI honlapján ugyanazok a hazafias és bevándorlásellenes célkitűzések jelennek meg, mint amiket a moszkvai futballszurkolók is hirdetnek: a kaukázusi és belső-ázsiai határok megerősítését, a külföldiek tartózkodási feltételeinek szigorítását és a szervezett kisebbségi bűnözés elleni bűnügyi program kidolgozását követelik.

Elszántságból Nyugaton is példát vehetnének róluk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.